Slöjd och andra konster

Per Enoksson, konstnär och produktutvecklare, är grundare av företaget Hikki. Född och uppväxt i Tärnaby i Västerbottensfjällen. Per som har samisk bakgrund, fick i unga år lära sig hur man gör samiska bruksföremål av olika naturmaterial. Erfarenheter som starkt bidrog till hans yrkesval senare i livet.

En gryende företagsidé

I mitten av 90-talet gjorde Per en tältbastu liknande den Native Americans använder för ceremoniella bastubad (Sweat Lodge). Svetthyddan var avsedd för fjällstugan och skulle kunna förflyttas enkelt om det behövdes. Ett uttjänt emaljbadkar placerades intill svetthyddan. Vattnet värmdes upp genom att elda direkt under karet och platta stenhällar på botten isolerade mot hettan underifrån. Upplevelsen med både badkar och svetthydda gav en unik känsla. Ritualerna kring badet, elden och bar natur mot nakna fötter blev en viktig del av upplevelsen. Detta borde fler få uppleva! Något som låg till grund för senare upptäckt och därmed starten av företaget Hikki.

Vedeldat badkar – alternativet till badtunna

Under en lång och strävsam fjällvandring – då längtan efter ett bad var som störst – uppstod helt plötsligt en ny produktidé. Per såg för sitt inre en ny typ av badtunna! Eller snarare ett vedeldat badkar. Något som hade snabb uppvärmning, var lätt att rengöra och designad med omsorg. Förebilden var gamla zinkbadkar med sin vackra patina och erfarenheten från tidigare experiment med att elda under vanliga badkar. Att försöka förmedla något nytt men ändå uråldrigt blev målet för formgivningen och att skapa hållbara produkter för bad, vila och rekreation utomhus. Den första prototypen på ett vedeldat badkar kom 2009 och vid lanseringen 2010 fick den namnet Bohemen.

Att ta fram hållbara produkter med tidlös design – och som uppmuntrar till en rogivande livsstil – är kärnan i Hikkis koncept.

 

Badtunna till fjällstugan.

Vill ni se konst av Per Enoksson så besök hans hemsida