Om Hikki

Bakgrund

Per Enoksson är grundare av företaget Hikki. Född och uppväxt i Tärnaby. Per fick redan som barn lära sig tillverka knivar och andra samiska bruksföremål av läder och renhorn. Föräldrarnas slöjdverkstad gav obegränsade möjligheter för kreativa utsvävningar. Erfarenheter som starkt bidrog till hans yrkesval senare i livet. Efter avslutade konsthögskolestudier är han sedan 1994 verksam som konstnär med utställningar på muséer och gallerier inom och utomlands. Idag arbetar han även med design och produktutveckling.

Svetthyddan i fjällen

År 1995 testade Per Enoksson för första gången att bygga en svetthydda liknande den Native Americans använder för ceremoniella bastubad (Sweat Lodge). Svetthyddan var avsedd för fjällstugan i väglöst land och skulle kunna förflyttas enkelt om det behövdes. Tio år senare plockades den fram igen och sattes upp vid sommarstugan vid Björkvattnet utanför Tärnaby. Fler behov uppkom kring den nyfunna livsstilen med naturnära bastubad. Någon form av utebad behövdes. En badtunna var dock inget alternativ för Per och hans familj. År 2006 placerades ett uttjänt emaljbadkar intill svetthyddan. Vattnet värmdes upp genom att elda direkt under karet och platta stenhällar på botten isolerade mot hettan underifrån. Upplevelsen med både badkar och svetthydda gav en unik och välmående känsla. Ritualerna kring badet, elden och att gestalta uterummet blev en viktig del av upplevelsen. Detta borde fler få uppleva! Något som låg till grund för senare upptäckt.

Emaljbadkar och sotiga grytor

Under en lång och strävsam fjällvandring - då längtan efter ett bad var som störst - kom Per helt plötsligt på vilken produkt han ville försöka ta fram. En liten badtunna! Eller snarare ett vedeldat badkar. Något som hade snabb uppvärmning, var lätt att rengöra och designad med omsorg. Förebilden var gamla zinkbadkar med sin vackra patina och erfarenheten från tidigare experiment med att elda under vanligt badkar. Att försöka förmedla något nytt men ändå uråldrigt blev målet för formgivningen och att skapa hållbara produkter för bad, vila och rekreation utomhus. Den första prototypen på Hikki Bohemen kom 2009, och började säljas av Ekerö Möbler i Stockholm 2011. 

Produkterna

De vedeldade badkaren är de första produkterna under varumärket Hikki. Vi lägger stor vikt  vid robust design som rör sig mellan det ursprungliga och urbana – mellan konstens utmanande frågeställningar och slöjdens finstämda hantverk. Ytterligheter som tillsammans skapar ett nytt sätt att vara, leva, umgås och slappna av.

 

Elden

Människan har i alla tider haft en inneboende kraft att hålla elden vid liv. Den ger näring åt ögats flykt, framkallar minnen och berättelser. Reser man runt i glesbygden finner man tydliga spår hur folk på använder sig av ved för sitt energibehov eller för att skapa trivsel . Omsorgsfullt staplade vedtravar växer till monumentala skulpturer som förebådar en kall och lång vinter. Många av våra produkter kommer att ha en stark relation till elden. För att den är en given samlingspunkt där man värmer sig och lagar mat, och för att den låter oss hitta tillbaka till vårt ursprung.