Baka med hjärtat som Faster Greta gjorde

Faster Greta är en hyllning till en godhjärtad samekvinna vid namn Greta från Tärnaby. Greta är faster till Hikkis grundare Per Enoksson. Hon bakade de godaste tunnbröden kan tänkas i stugans vedspis och bjuda förbipasserande på tillsammans med en kopp kaffe. Här delar vi med oss av hennes kakun recept. 

Faster Gretas Kakun – mjukt samiskt tunnbröd


2 paket jäst
1 liter vätska – 0,5 liter vatten och 0,5 liter mjölk el. fil
50-100 gram margarin
0,5 paket vetemjöl
0,5 deciliter sirap
0,5 tesked hjorthornssalt

Jästen rörs ut i vätskan. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda i vetemjöl sist.

Degen skall vara lös och är därmed svårbakad så ha tålamod. Låt jäsa i 30-40 minuter. Använd mycket mjöl då du bakar ut degen. Borsta med brödsop. Degen får inte bearbetas för länge. Nagga de fina runda kakun innan du skickar in dem i ugnen på 300 graders värme. Om du gräddar i en vanlig ugn skall den först gräddas på bottnen av ugnen och sedan på den övre plåten. När du gräddar i Faster Greta gräddar du på hällen. Brödet skall få en småknottrig och gyllenbrun yta och bereda ett njutningsfullt tuggmotstånd.

Gretas kakun är de finaste kakun som funnits i Tärna socken med omnejd. Och mången vandringsman och kvinna som förärats denna läckerhet låter sägnen om Greta och hennes fantastiska kakun leva vidare i all oändlighet.


Frid över hennes minne.

Per Enoksson m. familj
Mars 2007

Läs mer om Faster Greta här

 


Äldre inlägg