En idé kommer till liv

Slöjd och
andra konster

En slumrande idé kommer till liv under en lång fjällvandring och ger upphov till det som senare skulle bli Hikki.

 

Per Enoksson, konstnär och produktutvecklare, är grundare av företaget Hikki. Född och uppväxt i Tärnaby i Västerbottensfjällen. Per som har samisk bakgrund, fick i unga år lära sig hur man gör samiska bruksföremål av olika naturmaterial. Erfarenheter som starkt bidrog till hans yrkesval senare i livet.

En gryende företagsidé

I mitten av 90-talet gjorde Per en tältbastu liknande den Native Americans använder för ceremoniella bastubad (Sweat Lodge). Svetthyddan var avsedd för fjällstugan och skulle kunna förflyttas enkelt om det behövdes. Ett uttjänt emaljbadkar placerades intill svetthyddan. Vattnet värmdes upp genom att elda direkt under karet och platta stenhällar på botten isolerade mot hettan underifrån. Upplevelsen med både badkar och svetthydda gav en unik känsla. Ritualerna kring badet, elden och bar natur mot nakna fötter blev en viktig del av upplevelsen. Detta borde fler få uppleva! Något som låg till grund för att en idé skulle födas flera år senare – och tillsammans med den – starten av företaget Hikki.

Ett gammalt emaljbadkar på några stenar med en eld under – ett experiment som senare skulle ge upphov till utomhusbadkaret Bohemen och varumärket Hikki.

En idé föds

Flera år senare, under en lång och strävsam fjällvandring väcks idén till det som senare skulle bli Hikki
Badtunna till fjällstugan. Badtunna till fjällstugan.

Vedeldat badkar – alternativet till badtunna

Flera år senare, under en lång och strävsam fjällvandring – då längtan efter ett bad var som störst – uppstod helt plötsligt en produktidé. Utifrån de tidigare erfarenheterna med emaljbadkaret och och bastubadet såg Per för sitt inre en ny typ av badtunna! Eller snarare ett vedeldat badkar. Något som hade snabb uppvärmning, var lätt att rengöra och designad med omsorg. Förebilden var de gamla zinkbadkarem med deras vackra patina och erfarenheten från bad och eld ute i det fria. Att försöka skapa något nytt utifrån något uråldrigt blev målet för formgivningen och att skapa hållbara produkter för bad, vila och rekreation utomhus. Den första prototypen på ett vedeldat badkar kom 2009 och vid lanseringen 2010 fick den namnet Bohemen.

Att formge enkla, hållbara produkter med tidlös design – och som uppmuntrar till en rogivande livsstil – är kärnan i Hikkis koncept.