Faster Greta

Faster Greta

14,900 kr

Fri frakt inom Sverige
LEVERANSTID 2-5 ARBETSDAGAR!

Material
3mm Cortenstål i kamindelen
Stål i kaminrör & handtag i ek
Mått
Bredd 71 cm
Djup 50 cm
Höjd 92 cm - Utan kaminrör
Höjd 156 cm - Med kaminrör
Vikt
76 kg - Utan löstagbara delar
112 kg - Inklusive alla delar
Bakyta
47 cm x 47 cm
(43 cm öppning)
Bakhöjd
65 cm - Mark till bakhäll
Baktemperatur
Kan värmas till ca 350° grader

En bakugn och öppen spis för utomhusbruk.
Perfekt för pizza- och brödbak, och all slags ugnsmatlagning.

Greta var en godhjärtad samekvinna från Tärna­bys trakter. Hemma hos henne fanns det alltid nykokt kaffe för passerande fjällvandrare, vänner och bekanta. Med lite tur så kunde man bli bjuden på nygräddat tunnbröd – Gaahkoe på samiska – direkt från stugans vedspis. Vår bakugn Faster Greta är en hyllning till hennes bakkonst och omvittnade generositet.

Faster Greta går att använda dels som en bakugn i vilken du kan baka pizza, bröd och allsköns godsaker, men du kan också använda den som en kamin utomhus. Som öppen spis utstrålar den en härlig värme under kyliga vår- och höstkvällar.

Faster Greta är tillverkad i cortenstål som är ett så kallat rosttrögt material, som ofta används till konstverk och designföremål utomhus. Av årstidernas växlingar får stålet en rödbrun karaktär, då ett skyddande oxidskikt bildas.

Produktinformation

+ Vanliga frågor & svar
Vilken slags mat kan jag laga i Faster Greta?

Massor av saker! Pizza, bröd, gratänger, stekar, kompotter - i princip allt du kan göra i en vanlig ugn. Men Faster Greta är inte bara en bakugn, den nedre delen är även en grill. Så när elden brunnit av skjuter du helt enkelt in det medföljande grillgallret och tar vara på glöden!

Hur lång tid tar det innan man är uppe i rätt temperatur?

Det beror på vad du ska laga, men vi brukar säga ungefär en timma för att komma upp i en bra pizzatemperatur. Det finns även fina termometrar att köpa som du kan ställa in i ugnsdelen om du vill ha detaljkoll på värmen.

Kräver Faster Greta mycket underhåll?

Nej, tvärtom. Eftersom den är gjord i cortenstål tål den att stå ute året om, i ur och skur. Det enda du i princip behöver göra är att tömma kamindelen från kol och sot lite nu och då, och borsta stenarna i ugnsdelen med en stålborste när dom blir smutsiga.

Kan jag ha Faster Greta på en altan?

Vi har tagit fram Faster Greta för att stå fritt utomhus. Vi har kunder som använder den på altanen, men det är på egen risk. Om du ställer den på altanen ska du tänka på att alltid ha det väl isolerat kring Faster Greta då den avger mycket strålvärme, åt alla sidor. Sunt förnuft och försiktighet ska råda.

Är det svårt att flytta Faster Greta?

Det är inte svårt, men det kräver två personer. Det första ni gör är att ta bort alla lösa delar - luckor, stenar, plåtar osv. Sen lyfter ni den i de runda stängerna som sitter på var sida. När cortenstålet har fått sin patina färgar det lätt av sig, så använd oömma kläder.

Har du fler funderingar? På sidan vanliga frågor och svar hittar du information som rör produkten på detaljnivå. Hittar du inte svar på dina funderingar där så är det bara att slå en signal på 070 – 637 08 20 eller skicka ett mail till info@hikki.se!

Artikelnr: 2150000 Kategori:

Beskrivning

Faster Greta – en trädgårdskamin för stenugnsbakad tunnbröd och pizza

Greta var en godhjärtad samekvinna från Tärnabys trakter. Hemma hos henne fanns det alltid nykokt kaffe för passerande fjällvandrare, vänner och bekanta. Med lite tur så kunde man bli bjuden på nygräddat bröd direkt från stugans vedspis. Greta bakade mjuka tunnbröd, gyllengult doftande och med lagom stora knottror. På samiska kallas brödet för Gaahkoe. På Tärnadialekt mjukkakun. Hennes generositet och omvittnat goda bröd vårdar idag hennes minne.

Faster Greta går att använda dels som en bakugn i vilken du kan baka pizza, bröd och allsköns godsaker i. Du kan också använda den som en kamin utomhus. Kaminen utstrålar en härlig värme under kyliga vår- och höstkvällar. Kaminen är tillverkad i cortenstål som är ett så kallat rosttrögt material. Materialet används ofta till konstverk och designföremål utomhus. Av årstidernas växlingar får plåten en rödbrun karaktär, då ett skyddande oxidskikt bildas.

 

Ladda ner Produktblad Faster Greta

 

I Faster Greta kan du baka bröd och pizza, laga stekar, och mycket mer!

 

 

Totalvikt 112 kg inklusive eldfasta stenar
Vikt  76 kg utan löstagbara delar
Bredd
  70,5 cm
Djup 50 cm
Höjd utan kaminrör 92 cm
Höjd med kaminrör 156 cm
Bakhöjd 68 cm till bakhäll
Bakyta
 47 cm x 47 cm (42 cm öppning)
Baktemperatur ugnen kan värmas till ca 350 grader

Finns i lager!

 

Design: Per Enoksson